Det tilbys svært mange forskjellige behandlinger for ansikt og kropp ved forskjellige hudpleieklinikker. Alt fra fillers og botox til laserbehandlinger. Målet med behandlingene er å gi kunden bedre selvtillit og få rettet opp i det som oppfattes som skjønnhetsfeil. De fleste behandlingene har dokumentert effekt, men dette gjelder ikke alle. Videre må noen av behandlingene utføres av helsepersonell.

Uklart hvem som har ansvar for kontroll av bransjen

Skjønnhetsbehandlinger, slik som behandling med botox og laserbehandlinger, ligger i en gråsone i forhold til offentlig kontroll. Mattilsynet har ansvar for noen av produktene, men ikke ansvar for hvordan de brukes. Helsetilsynet har ansvar for noen av behandlingene, men det er ikke helt klart hvor grensen går.

Denne mangelen på klart definerte ansvarsområder, gjør at vi som kunder må være mer oppmerksom. Her er noen punkter du bør undersøke:

  • Hva sier kundene om behandlingene? Her er det viktig å sjekke om kunden står frem med fullt navn og adresse. Hvis ikke kan det være en oppdiktet kunde.
  • Er skjønnhetsbehandlinger hovedinntekten eller er det en bi-inntekt? Noen frisører har begynt å tilby injeksjon av fillere og botox. I de fleste tilfeller er dette helt trygt, men det kan lønne seg å undersøke litt nærmere. Hygiene, og spesielt å bruke sterilt utstyr, er svært viktig i slike behandlinger. Det er ikke alltid mulig å kunne tilby et sterilt område i en frisørsalong, voksstudio eller massasjestudio.
  • Spør behandleren om kurs og utdannelse. Det er ikke krav, enda, om helsefaglig utdannelse for å tilby slike tjenester. Unntaket er selvsagt kirurgiske inngrep. Likefullt bør behandleren kunne vise til at vedkommende har gått på kurs for å lære mer.

Det aller siste på sjekklisten er kanskje det viktigste: første inntrykket. Noen velger å besøke behandlingstedet før timen for å få et inntrykk. Ser det rent ut? Får du en god magefølelse? Er det noe som skurrer litt, bør du vurdere å avlyse. Fordelen med mange tilbydere er at du raskt vil finne et annet behandlingsted, et som ikke gir deg en dårlig magefølelse.

Ikke alle behandlinger passer alle personer

Det er mange forskjellige behandlinger å velge mellom. Noen er forholdsvis milde og kan brukes på alle typer hud. Andre er tøff mot huden og derfor må huden være uskadet. Peeling er en ganske vanlig hudbehandling, hvor det ytterste hudlaget brennes bort. Dette for å stimulere huden til å reparere seg selv og produsere ny hud. Den nye huden vil ha mindre urenheter, være glattere og penere. Resultatet kan være vakkert, men bare om huden tåler det.